Theoretisch verkeersexamen

VVN Heerde regelt voor de scholen in de gemeente Heerde de materialen voor het schriftelijk verkeersexamen. In november neemt de projectleider contact op met de scholen in de gemeente Heerde en inventariseert hoeveel leerlingen er aan het verkeersexamen meedoen. VVN-Heerde verzorgt de bestelling en distributie van het examenmateriaal in de gemeente. De scholen dienen zelf zorg te dragen voor het lesmateriaal voorafgaand aan het examen. Ook wordt het theorie-examen door de leerkrachten zelf afgenomen en nagekeken.

Verkeersbegrippen en verkeersafspraken

Om het schriftelijk Verkeersexamen goed te kunnen maken, moeten de leerlingen een aantal verkeersbegrippen goed onder de knie hebben. In het document verkeersbegrippen worden de begrippen uitgelegd. Tevens moeten de leerlingen op de hoogte zijn van de verkeersafspraken die voorkomen in het VVN Verkeersexamen. Alle afspraken zijn door VVN geformuleerd in termen van gedrag voor het kind als voetganger en fietser. Een overzicht van de verkeersborden die de kinderen moeten kennen voor het VVN Verkeersexamen vindt u hier.

De oefensite

Hoe vaker leerlingen oefenen, hoe beter zij het ervan afbrengen tijdens het examen. Daarom lanceert Veilig Verkeer Nederland in de weken voor het VVN schriftelijk Verkeersexamen een oefensite. Deelnemers aan het VVN schriftelijk Verkeersexamen kunnen hier oefenen met examens van voorgaande jaren. Voor leerkrachten staan op deze website informatie en tips. De dag na het schriftelijk Verkeersexamen staat er op de website een herexamen voor leerlingen die in eerste instantie zijn gezakt. 

Het verkeersexamen voor slechtzienden

Voor slechtziende leerlingen wordt, in samenwerking met Bartiméus, een speciale versie van de theoretische oefenexamens en een speciale versie van het schriftelijk VVN Verkeersexamen aangeboden op de website www.eduvip.nl. Deze examens bestaan uit een combinatie van een Powerpointpresentatie met aangepaste foto's en daarnaast een Worddocument met de vragen. Het oefenexamen wordt aangeboden van 3 maart t/m 13 juni 2014. Op donderdag 10 april 2014 wordt ook het VVN schriftelijk Verkeersexamen aangeboden in een speciale versie voor slechtziende leerlingen op www.eduvip.nl.