Alles wat je wilt weten over het praktisch verkeersexamen

Praktisch verkeersexamen

Lees hier alle informatie over het praktisch verkeersexamen in Heerde en Wapenveld

Oefenen op de fiets
Op de computer en in de klas kun je oefenen voor het schriftelijk verkeersexamen. Maar hoe bereid je je goed voor op het praktisch verkeersexamen? Op maandag 4 april (Heerde) of dinsdag 5 april (Wapenveld) is het al zo ver, dan is het tijd voor het praktisch Verkeersexamen. VVN-afdeling Heerde heeft een route uitgestippeld die jullie tijdens dit examen gaan fietsen. Het is belangrijk om je goed voor te bereiden en de geleerde verkeersregels in de praktijk te brengen. Een uitgebreide uitleg met foto’s van de route vind je online op:

Oefen met je ouders
Mogelijk ga je van tevoren de route al eens oefenen met je meester of juf. Maar oefen de route ook een paar keer met je ouders. Zeker de eerste keer in een omgeving, waar je niet vaak fietst, is het toepassen van de verkeersregels best moeilijk. Bovendien weet je zo goed wat je tijdens het verkeersexamen te wachten staat. Dat maakt het een stuk minder spannend.

Oefen met je klas
Overleg met je juf of meester of jullie de route een keer met de klas kunnen fietsen. Zo kan je van elkaar leren. Voordat jullie op de fiets stappen, kan jullie meester of juf via de moeilijke situaties met jullie doornemen.

Examen
Bedenk dat je straks meedoet aan een examen. Ga niet samen fietsen, maar fiets de route alleen. Fiets je met zijn drieën naast elkaar of fiets je op de stoep, dan neem je het examen in onze ogen niet serieus en ontvang je geen diploma!Tip: De meeste fouten tijdens het examen worden gemaakt bij linksaf slaan. Denk er vooral aan dat je goed over je schouder kijkt als je links afslaat en dat je de bochten niet afsnijdt.

Fietsenkeuring
Je mag alleen aan het praktisch Verkeersexamen deelnemen op een fiets die aan de wettelijke normen voldoet. Voordat je aan het praktisch Verkeersexamen begint wordt je fiets dan ook gekeurd door een van de vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland. Bij de fietskeuring letten we vooral op:
goedwerkende remmen;

  • een stuur dat goed vast zit;
  • witte of gele reflectoren in de banden of wielen van je fiets;
  • reflectoren in je trappers;
  • een rode reflector aan de achterkant van je fiets;
  • goed werkende verlichting;
  • een fietsbel die goed te horen is.


Een complete controlelijst voor de fietscontrole vind je hier. Zorg dat je fiets OK is, anders kunnen we je straks géén diploma geven!