Opfriscursus voor ouderen

De opfriscursus biedt oudere automobilisten de mogelijkheid hun kennis en vaardigheden te toetsen en vervangt de oude BROEM-cursus.

De Opfriscursus bestaat uit een theoretisch en een schriftelijk gedeelte en biedt de oudere automobilist een ontspannen gelegenheid om tijdens een rit een deskundig advies over zijn of haar rijstijl te krijgen. De rit wordt afgenomen in de eigen auto, onder begeleiding van een erkende rij-instructeur of CBR-examinator.

Deelnemers krijgen een theorie- en een praktijkexamen, zonder dat dit consequenties heeft voor het rijbewijs. Zij krijgen advies over hun verkeerskennis en rijgedrag. Daarnaast worden gezichts- en gehoorvermogen getest en geeft een bewegingsdeskundige tips om langer mobiel te blijven.

  • Praktijkgedeelte; hierbij gaat de kandidaat deelnemen aan het verkeersproces als automobilist onder begeleiding van een rijinstructeur. Hierbij krijgt de kandidaat deskundig advies betrekking hebbende op het verbeteren van de houding/gedrag en leerervaring.
  • Voorlichting en test functionele kenmerken; dit gedeelte bestaat uit een aantal onderdelen zoals een oog- en gehoortest en een. Tevens wordt er voorlichting gegeven over het bewegen van ouderen.
  • Theoriegedeelte; het theoriegedeelte vormt de educatieve afsluiting van het project waarbij voorlichting wordt gegeven met betrekking tot de verkeerskennis en inzicht maar ook over de verouderingsverschijnselen bij het ouder worden.
 
Waarom een opfriscursus

Senioren zijn kwetsbaar, doordat zij vaak lang geleden het rijbewijs gehaald. Intussen zijn verkeersregels en -situaties veranderd en is er een ander beeld over snelheidsregimes. Ook is het vooral heel veel drukker geworden op de weg. Waarnemen, interpreteren en snel reageren zijn noodzakelijk om veilig aan het verkeer te kunnen deelnemen.

Behendigheid en kennis van de regels worden met het toenemen van de leeftijd minder. Ondanks een vaak jarenlange rijervaring zijn senioren kwetsbaarder in het verkeer en wordt de ongevalskans groter.

VVN-Heerde organiseert jaarlijks enkele cursusdagen. Aanmelden kan via onze projectleiders.

Voor de gehele Opfriscursus wordt een eigen bijdrage van € 15,- gevraagd.