Gaat jouw kind veilig de weg op in 2018?

3 Tips om je kind veilig de weg op te sturen

 

''Ik kan alles nog prima zien, dus ben ik ook zichtbaar'', denkt een kind vaak. Dat is helemaal te begrijpen. Maar niets is minder waar. In deze tijd van het jaar zijn de dagen kort en moeten we nog vaak in het donker naar huis fietsen. Oplettendheid van ons als volwassen verkeersdeelnemers is extra belangrijk. Als ouder kun je echter meer doen dan goed in je spiegels kijken en voorzichtig te rijden. Zorg dat je alle maatregelen genomen hebt. Stuur jouw kind veilig de weg op in 2018.

Bewust van je omgeving deelnemen aan het verkeer is een erg belangrijke waarde. Maar er is meer dat je kunt doen. De volgende tips van Veilig Verkeer Nederland helpen je kind op te vallen in het verkeer en zo onnodige risico's te vermijden.

1. Verlichting en reflectie

Vanzelfsprekend is het hebben van goede fietsverlichting en reflectoren onmisbaar als je wilt opvallen in het verkeer. Maak duidelijke afspraken wanneer er gebruik gemaakt moet worden van de fietsverlichting. Bijvoorbeeld: als andere weggebruikers de verlichting aan hebben of als de straatverlichting aan gaat. Afspraken als ''wanneer het donker wordt'' vinden kinderen vaak lastig omdat dit geen specifiek moment is en dus afhangt van interpretatie. Ook is het belangrijk te bespreken waarom de fietsverlichting zo belangrijk is. Zit je met je kind in de auto? Dan kun je ze wijzen op gevaarlijke verkeerssituaties om ze bewust te maken van hoe een automobilist de weg ziet.

2. Kleding

Een andere makkelijke manier om de zichtbaarheid in het verkeer te verbeteren is de kleding. Moet je kind in het donker op de fiets naar huis? Kleding in lichte en felle kleuren zijn goed zichtbaar in het donker. Ook zijn er stoere kinderjassen met reflecterende strepen te krijgen. Als het overdag mistig is dan is het juist aan te raden voor donkere kleuren te kiezen, die springen er dan extra uit.

3. Samen

Een veilige verkeersomgeving hangt af van iedereen. Als we allemaal een steentje bijdragen, kunnen alle ouders hun kinderen de weg op sturen zonder zich zorgen te maken. Laten we ons de komende maanden voornemen dit waar te maken!